Oedipus Rex / Antigone

In maart 2024 regisseerde Mart Stravinsky’s opera-oratorium ‘Oedipus Rex’ bij De Nationale Opera. Als openingsvoorstelling van het Opera Forward Festival, werd het stuk gepresenteerd in een double bill samen met de nieuwe compositie ‘Antigone’ van Samy Moussa, in regie en choreografie van Nanine Linning. In de cast zaten o.a. Sean Panikkar als Oedipus, Dame Sarah Connolly als Jocasta en Nazmire Oral als de spreker.

 

Het was het (onverwachte) grotezaaldebuut van Mart bij De Nationale Opera. Samen met Nanine Linning nam hij de productie over, vier weken voor de geplande première, nadat de oorspronkelijke regisseur zich terug moest trekken. Ze ontwikkelden zij aan zij een theateravond met de politieke en maatschappelijke verwikkelingen van de antieke stad Thebe als rode draad. De werelden van de klassieke tragedie en 20ste- en 21ste-eeuwse muziek kwamen samen in een unieke theatrale ervaring.

 

De double bill werd lovend ontvangen: Bachtrack schreef: “a double triumph for Dutch National Opera and Ballet”, en de Financial Times noemde het “an elegant, darkly moving double bill.”