Mart van Berckel

Mart van Berckel is regisseur van muziektheater en opera, met een grote voorliefde voor het ontwikkelen en regisseren van nieuw repertoire.

 

Mart studeerde piano, muziektheater en regie aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten (Arnhem) en de Zürcher Hochschule der Künste (Zürich). Zijn afstudeervoorstelling ‘PLAY MAIDS’ won in 2016 de publieksprijs op festival Körber Studio Junge Regie in Hamburg. Sindsdien maakte hij voorstellingen voor o.a. Theater aan de Rijn, KASKO, Theater Bellevue, Theater Sonnevanck, Theater Oostpool, het Koninklijk Concertgebouworkest, Dutch National Opera Academy, De Nationale Opera en Staatsoper Hamburg. Sinds 2021 is hij als vaste maker aan NITE (National Interdisciplinary Theatre Ensemble) verbonden.

 

In 2023 maakt hij zijn regiedebuut bij De Nationale Opera Amsterdam en in Duitsland bij de Staatsoper Hamburg. Zijn regie voor “Silvesternacht” werd lovend ontvangen en over “Ändere die Welt!” schreef het Duitse magazine Opernwelt: “Ein Saal weint. Und fühlt sich – wie selten! – tatsächlich, und völlig zu Recht, herausgerissen aus der innenren un aüßeren Komfortzone.” De creatie werd door Theaterkrant genoemd tot beste nieuwe compositie van seizoen 2022-2023 en krijgt in December 2024 een herneming bij de Semperoper Dresden.

In maart 2024 keerde hij onverwacht terug bij De Nationale Opera, waar hij op korte termijn de regie van Stravinsky’s “Oedipus Rex” overnam. Bachtrack noemde het “a double triump for the Dutch National Opera”. In hetzelfde seizoen won zijn voorstelling “Supertramp” een Zilveren Krekel voor ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’, werd deze geselecteerd voor het Theaterfestival en werd in NRC benoemd tot ‘beste jeugdtheatervoorstelling van het seizoen’.

 

Het werk van Mart is visueel, poëtisch en onbegrensd fantasierijk. Hij graaft dwars door de canon van beeldende kunst, film, klassieke muziek en literatuur en zet inspiratiebronnen op eigenzinnige en associatieve wijze naar zijn hand in theatrale collages. Mart gaat daarbij te werk als een componist en beeldend kunstenaar: met grote precisie, oog voor detail en muzikaliteit stemt hij beeld, geluid, tekst, licht en beweging op elkaar af. Zo ontwikkelen zijn voorstellingen zich tot zintuigelijke theatertrips, die aan de ratio voorbijgaan en rechtstreeks in de onderbuik raken.

 

In seizoen 23-24 regisseert Mart voor Theater Sonnevanck in coproductie met Theater Oostpool, Theater Bellevue, het Concertgebouworkest en de Dutch National Opera Academy.

 

 

© Laurien Riha