Mart van Berckel

Mart van Berckel studeerde piano, muziektheater en regie aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten (Arnhem) en de Zürcher Hochschule der Künste (Zürich). Zijn afstudeervoorstelling ‘PLAY MAIDS’ won in 2016 de publieksprijs op festival Körber Studio Junge Regie in Hamburg. De afgelopen jaren regisseerde hij voorstellingen bij o.a. De Nieuwe Oost, KASKO, Theater Sonnevanck, Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni. Bij De Nationale Opera werkte hij als regieassistent samen met Lotte de Beer en Robert Wilson.

 

Mart regisseert in een breed scala van genres en disciplines: van beeldend theater tot opera, jeugdmuziektheater, en dansperformance. Vanaf 2021 is hij als vaste maker verbonden aan NITE: National Interdisciplinary Theater Ensemble (Noord Nederlands Toneel/Club Guy & Roni) in Groningen. In 2023 maakt hij zijn regiedebuut De Nationale Opera Amsterdam en in Duitsland bij de Staatsoper Hamburg. Zijn regie voor “Silvesternacht” werd lovend ontvangen en over “Ändere die Welt!” schreef het Duitse magazine Opernwelt: “Ein Saal weint. Und fühlt sich – wie selten! – tatsächlich, und völlig zu Recht, herausgerissen aus der innenren un aüßeren Komfortzone.”

 

Het werk van Mart is visueel, poëtisch en onbegrensd fantasierijk. Hij graaft dwars door de canon van beeldende kunst, film, klassieke muziek en literatuur en zet inspiratiebronnen op eigenzinnige en associatieve wijze naar zijn hand in theatrale collages. Mart gaat daarbij te werk als een componist en beeldend kunstenaar: met grote precisie, oog voor detail en muzikaliteit stemt hij beeld, geluid, tekst, licht en beweging op elkaar af. Zo ontwikkelen zijn voorstellingen zich tot zintuigelijke theatertrips, die aan de ratio voorbijgaan en rechtstreeks in de onderbuik raken.

 

In seizoen 23-24 regisseert Mart voor Theater Sonnevanck in coproductie met Theater Oostpool, Theater Bellevue, het Concertgebouworkest en de Dutch National Opera Academy.

 

 

© Laurien Riha