Over de Bergen

Een zeer oude vrouw staat op de Himalaya. Ze probeert zich, al pratend, een weg te banen door het landschap. Maar is dit wel de Himalaya? Ze zoekt naar woorden, beelden en herinneringen, naar houvast, in God, liefde, en leverworst. Haar geheugenpaleis brokkelt af. Ze is verdwaald. Het geeft niks: ze houdt van lopen.

 

Voor ‘Over de Bergen’, een productie van Theater Bellevue en Alles voor de Kunsten, werkte Mart samen met Annemarie Prins, de oudste nog werkende actrice in Nederland. Annemarie Prins ontwikkelde de tekst voor deze voorstelling zelf: geïntrigeerd door de sporen die een herseninfarct bij een vriendin door taalvermogen en geheugen had getrokken, legde ze haar verhalen woord voor woord vast in de kronkelige, opgewekte monoloog.

 

Over de bergen zingt de lof van het ongewisse. Van het angstaanjagende, vreugdevolle, duizelingwekkende verdwalen. Een uitnodiging aan de toeschouwer om zich mee te laten voeren op een reis langs grillige wegen, inefficiënt en onvoorspelbaar. Er is geen gps. Het is zeer de vraag of er een bestemming is.

 

De voorstelling werd vol lof ontvangen door de pers: “Prins is inmiddels 91, maar ze weet nog precies hoe ze het publiek moet bespelen. Hoe ze het licht moet vangen. En zeker haar komische timing is feilloos. Dankzij haar, en de regie van Mart van Berckel, wordt Over de bergen nergens een zware voorstelling.”